Zadeldak lichtstraat

Het verschil tussen een lichtkoepel en een lichtstraat

Veel mensen weten prima wat het doel is van een lichtkoepel of een lichtstraat, maar hebben geen flauw idee wat het grote verschil is tussen beide toepassingen. Deze twee begrippen worden vandaag de dag nog steeds veel door elkaar gebruikt. Dat terwijl het toch echt twee verschillende toepassingen in je woning of kantoorpand zijn. Een overeenkomst is dat ze allebei zorgen voor meer natuurlijk licht in een ruimte. Wat precies de verschillen zijn tussen een lichtstraat en een lichtkoepel lees je hier.

Lichtstraat en lichtkoepel van kunststof?


Vaak wordt er automatisch van uitgegaan dat een lichtstraat van glas wordt gemaakt en een lichtkoepel van kunststof. Dit is zeker niet (meer) altijd het geval. Hierbij zien we wel direct een opvallend verschil in waar beide toepassingen gebruikt worden: lichtstraten zien we bijvoorbeeld vooral terug in kantoorpanden en bedrijfshallen. Daarbij wordt het meest gebruik gemaakt van kunststoffen polycarbonaat platen, die bewerkelijk zijn wat betreft de afmetingen. De afmetingen van een kunststoffen lichtstraat kunnen hierbij langer zijn dan die van een lichtkoepel.

Glazen lichtkoepel en lichtstraat


Een lichtstraat hoeft overigens niet altijd van kunststof te zijn, maar bij bedrijfshallen en kantoorpanden is het door het bewerkelijke karakter vaak handiger. Glazen lichtstraten zorgen echter voor betere isolatie en zijn duurzamer dan kunststoffen straten. Dat geldt natuurlijk ook voor glazen lichtkoepels. Een groot nadeel van glas is dat het een stuk zwaarder is dan kunststof, waardoor er meer rekening moet worden gehouden met de constructie van het geheel in een bestaand gebouw. Daarnaast is glas een stukje duurder.

Prijzen lichtstraat en lichtkoepel


Het grootste verschil tussen een lichtkoepel en een lichtstraat zit hem vooral in de prijs. Omdat lichtstraten zo bewerkelijk zijn en dus op maat gemaakt kunnen worden, betaal je hier doorgaans meer voor dan voor een lichtkoepel. Een ander groot verschil is dat je bij lichtkoepels kunt kiezen voor ventilatie en bij lichtstraten niet. In beide gevallen is zonwering wel mogelijk. De isolatie van een lichtstraat is tot slot vaak net iets beter dan die van een lichtkoepel - mits je voor de glazen variant gaat.

Weet je niet zeker wat je moet kiezen? Laat dan de expert van Schep en Zonen B.V. in Nijmegen met je meekijken. Op die manier vind je de beste toepassing voor de beste prijs in Nijmegen en omgeving. Neem vandaag nog contact op voor meer informatie.

0 0
Feed