Logo Schep lichtstraten en overkappingen
Lichtstraat vlak

Het verschil tussen lichtstraten en lichtkoepels

Veel mensen weten prima wat het doel is van lichtstraten of lichtkoepels, maar hebben geen idee flauw idee wat het grote verschil is tussen beide toepassingen. Deze twee begrippen worden veel door elkaar gebruikt. Dat terwijl het toch echt twee verschillende toepassingen in uw woning of bedrijfspand zijn. Een overeenkomst is dat ze allebei zorgen voor meer natuurlijk licht in een ruimte. Wat precies de verschillen zijn tussen een lichtstraat en een lichtkoepel leest u hier.

Kunststof lichtstraat en lichtkoepel

Vaak wordt er automatisch van uitgegaan dat een lichtstraat van glas wordt gemaakt en een lichtkoepel van kunststof. Dit is zeker niet (meer) altijd het geval. Hierbij zien we wel direct een opvallend verschil in waar beide toepassingen gebruikt worden. Lichtstraten zien we bijvoorbeeld vooral terug in kantoorpanden en bedrijfshallen. Daarbij wordt het meest gebruik gemaakt van kunststof polycarbonaat platen die bewerkelijk zijn wat betreft de afmetingen. De afmetingen van een kunststof lichtstraat kunnen hierbij langer zijn dan die van een lichtkoepel.

Glazen lichtstraat en lichtkoepel

Een lichtstraat hoeft overigens niet altijd van kunststof te zijn, maar bij bedrijfshallen en kantoorpanden is het door het bewerkelijke karakter vaak handiger. Glazen lichtstraten zorgen voor betere isolatie en zijn duurzamer dan kunststof straten. Dat geldt natuurlijk ook voor glazen lichtkoepels. Een nadeel van glas is dat het zwaarder is dan kunststof waardoor er meer rekening moet worden gehouden met de constructie van het geheel in een bestaand gebouw. Daarnaast is glas een stukje duurder.

Prijzen lichtstraat en lichtkoepel

Het grootste verschil tussen lichtstraat en een lichtkoepel zit hem vooral in de prijs. Omdat lichtstraten vaak op maat gemaakt worden betaalt u hier doorgaans meer voor dan voor een lichtkoepel. Een ander verschil is dat u bij lichtkoepels kunt kiezen voor ventilatie en bij lichtstraten niet. In beide gevallen is zonwering wel mogelijk. De isolatie van een lichtstraat is tot slot vaak net iets beter dan die van een lichtkoepel, mits u voor de glazen variant gaat.

Weet u niet wat u moet kiezen? Neem dan contact op met de experts van Schep BV. Onze showroom is gevestigd in Wijchen, maar wij plaatsen ook in de regio Nijmegen, Cuijk, Oss of Arnhem.

delen

Scroll naar boven